הלימודים מאפשרים לפעול הלכה למעשה כיועצים חינוכיים פעילים בבתי ספר השונים, וכמו"כ במוסדות חינוכיים אחרים, ובכך לסייע רבות לתלמידי בית הספר/מוסד הלימודים לממש את הפוטנציאל הרב הגלום בהם, להדריך אותם בצורה מקצועית בדרך להצלחה בעתיד, ובנוסף - לסייע להם להתמודד עם קשיים שעתידים להופיע בכל שלב של הלימודים.
למי מתאימים לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי?
לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי מתאימים לאלו שרואים בחינוך שליחות. מעבר לכך, עליהם להיות סבלנים ואמפתיים- שכן ייעוץ חינוכי יכול להיות מאתגר למדי והוא דורש ראיה אבסולוטית של האחר וצרכיו, חוסן ויכולת להתמודד עם מצבים קשים ובעיות. לכן, גם מיומנות פתרון בעיות הכרחית למי שרוצה לעבור בהצלחה לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי, ולהמשיך לקריירה מספקת ומתגמלת בתחום.
עבודתו בפועל של יועץ חינוכי
סיימתם בהצלחה לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי- מה תעשו בפועל במסגרת עבודתכם? עבודתו של יועץ חינוכי כרוכה בהערכת צרכי התלמידים, פיתוח תכניות חינוכיות מותאמות אישית, המלצה על משאבים, מתן הדרכה ותמיכה, שיתוף פעולה עם בתי ספר ואנשי מקצוע אחרים, והתעדכנות במגמות חינוכיות ושיטות עבודה מומלצות. יועצים חינוכיים עובדים עם תלמידים ובני משפחותיהם כדי לעזור להם להגיע להצלחה בלימודים ולממש את מלוא הפוטנציאל שלהם. זה עשוי להיות כרוך במתן ייעוץ לגבי בחירת קורסים, קבלה למכללה ועניינים קשורים אחרים.
תחומים ונושאי לימוד בתואר שני בייעוץ חינוכי
לצד נושאים עיוניים מגוונים בתחומי פסיכולוגיה התפתחותית, מנטלית וחברתית, פיתוח מיומנויות, ידע ארגוני הנוגע למערכות בית הספר, בעיות לימודיות, ועוד – מתקבלים גם כלים רבים אחרים שמפתחים משמעותית את היועץ העתידי. הלימודים לתואר זה כוללים התנסות מעשית במקצוע במסגרת הפרקטיקום, וכמו כן עבודת גמר המבוססת על הפרקטיקום.
הנה כמה דוגמאות לנושאים הנלמדים במסגרת לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי:
היועץ במערכת |
מיומנויות ייעוץ |
ילדות וטיפול בילדים |
מבוא לייעוץ |
התנסות בבתי הספר |
עקרונות והתנסות בהנחיית קבוצות |
התערבות ייעוצית חינוכית במצבי לחץ |
שיטות מחקר אקדמיות |
תיאוריות אישיות והתפתחות |
כמה מרוויח יועץ חינוכי?
כמה תרוויחו לאחר סיום לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי? כיום, שיטת חישוב השכר של מורים שעובדים במסגרת הרפורמה של "אופק חדש" נותנת עדיפות ברורה ותגמול כספי למורים בעלי תארים מתקדמים - כך שמדובר ביתרון ברור לאלה המחזיקים תואר שני רלוונטי בתחום.
מורה בעל תואר שני שסיים בהצלחה את לימודיו ועמד בכל תנאי הסף של התואר ירוויח בשנים הראשונות לעבודתו שכר ממוצע של כ- 8,000 - 9,500 ש"ח חודשי. כעבור כמה שנות נסיון ועם צבירה של ותק ורקורד, צפוי השכר לעלות משמעותית ולעמוד על כ- 10,000 - 14,000 ש"ח חודשי - חשוב להדגיש שכל הנאמר פה לגבי נתוני השכר בנוסף לימי חופשה מרובים והטבות לא מבוטלות המגיעות לעובדי ההוראה והחינוך כמו למשל: דמי ניהול מופחתים מקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים השונים, כרטיס חבר שמעניק הטבות מופלגות כמו הנחות בבתי מלון, מסעדות, דלק וביגוד ועוד ועוד.
תנאי הקבלה לייעוץ חינוכי
בניגוד למה שעשוי להשתמע, תואר שני בייעוץ חינוכי לא נועד להמשיך את התואר הראשון בלימודי חינוך. הסיבה לכך היא שברוב מוסדות הלימוד בישראל אין תואר ראשון בייעוץ חינוכי, גם אם נגיעות מסוימות בתחום ייתכנו בחלק מהתארים, ולכן גם מי שאוחז בתואר ראשון ש/איננו בתחום הספיצפי יכול למצוא עצמו ניגש ללימודים לתואר שני בייעוץ חינוכי.
על אף הנאמר חשוב לציין שבדרך כלל נדרש ניסיון מעשי בתחום החינוך והוא בגדר חובה בתנאי הקבלה לתואר השני. ברוב המקרים הדרישה הבסיסית של מוסדות הלימוד השונים היא לשלוש שנות ניסיון בתחום. דרישות קבלה נוספות הן לממוצע מסוים בתואר הראשון (שיכול להיות בתחומים שונים ומגוונים), תעודת הוראה, או לימודים לקראת הוצאת תעודה הוראה וכמו כן אנגלית ברמה מתקדמת.
היכן לומדים תואר שני בייעוץ חינוכי?
הנה כמה ממוסדות הלימוד האקדמיים שמציעים לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי: המכללה האקדמית עמק יזרעאל, המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע, אורנים המכללה האקדמית לחינוך, המכללה האקדמית רמת גן, אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית אחוה, המסלול האקדמי המכללה למינהל, המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן.
משך הלימודים, מלגות ושכר לימוד
לימודי תואר שני בייעוץ חינוכי אורכים לרוב כשנתיים. ברוב מוסדות הלימוד תשלמו שכר לימוד אוניברסיטאי, הנקבע מדי שנה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. נכון לשנת תשפ"ג, שכר הלימוד לתכנית לימודים מלאה לתואר שני הוא 14,774 ש"ח לשנה אקדמית. סטודנטים שזקוקים לסיוע כלכלי יכולים לבדוק את המלגות השונות המוצעות על סמך רקע סוציו-אקונומי, מוצא, מעורבות חברתית והצטיינות.
אפשרויות תעסוקה לבוגר תואר שני בייעוץ חינוכי
תואר שני בייעוץ חינוכי מיועד לאנשים שרואים את עצמם לוקחים חלק אינטגרלי במערכת החינוך הישראלית, באחד התפקידים היותר חשובים שיש במערכת. ההכשרה במהלך הלימודים מאפשרת קבלת תואר שני עימו ניתן לעסוק בפועל בייעוץ חינוכי במוסדות חינוכיים מכל הסוגים ואף בארגונים שונים הנוגעים לתחום. כיוון אחר אליו ניתן לקחת את המקצוע הוא הכיוון ההדרכתי, כמו למשל - מתן ייעוץ והדרכה למורים ולאנשי חינוך אחרים (כמו אנשי מקצוע בתחום החינוך המיוחד).
גם סטודנטים המעוניינים להמשיך בכיוון המחקרי יוכלו לעשות זאת לאחר השלמת הלימודים לתואר שני בייעוץ חינוכי. ניתן לערוך מחקרים בתחום באופן עצמאי ואף להמשיך לתואר שלישי.