משפטים הוא תחום המסדיר את כל חיינו. פשוט ככה. חוקים, הלכות ותקנות משפטיות קובעים עבורנו מה מותר לעשות ומה אסור, במסגרת החוק. עולם המשפט נוגע במוצרים ובשירותים אותם אנחנו רוכשים, יחסים במשפחה ויחסי אישות, לשון הרע, עבודה ועוד. לא ניתן לקיים חברה מתוקנת ללא מערכת משפט יציבה ופעילה. עריכת דין היא רק מקצוע אחד מבין כל העיסוקים בהם בוגר לימודי משפטים יכול להשתלב, ורבים בוחרים בלימודי המשפטים על מנת להקנות לעצמם כישורים, ידע ומיומנויות שלא ניתן להשיג בשום מקום אחר: הבנה של מערכת המשפט בישראל, יכולת תגובה מהירה, כישורים במשא ומתן, גישור, הבעה טובה בכתב ובעל פה. כל אלה מאפשרים לבוגרים לעסוק בפוליטיקה, תקשורת, בילוש ועוד.
עורכי הדין הם בעלי המקצוע שמקשרים בין המערכת החוקתית לבין החברה, ודבקים בקוד האתי. הם תובעים (בשם המדינה) או מייצגים אזרחים במשפטים פליליים או בתביעות אזרחיות. במקרים אחרים הם מייעצים ללקוחותיהם בהקשר לזכויותיהם החוקתיות ומציעים להם דרכי פעולה בעניינים פרטיים, עסקיים ואף בין-לאומיים. עורכי דין יכולים לייצג אנשים פרטיים, אך גם גופים וארגונים כמו חברות הייטק ובתי חולים.
מערכת המשפט בישראל היא מערכת מוסדרת והיררכית שלא כולם מכירים את כלליה, לא כל אזרח מכיר את זכויותיו עד הסוף, ולא כולם מכירים את השפה המשפטית הנדרשת כדי לערוך משפט הוגן, ולכן כל אדם זכאי להגנה משפטית, גם מי שלא יכול להרשות לעצמו - אם מהסניגוריה הציבורית במקרה של בהליכים פליליים ואם ממשרד המשפטים על פי זכאות או מארגונים אחרים.
לעתים עבודתו של עורך הדין עשויה להיראות מלאת אקשן, גם בזכות הדימויים בסדרות וסרטים מהז'אנר, וזה נכון חלקית. אבל הרבה מהעבודה היא אדמניסטרטיבית: עיסוק בניירת, חוזים, חומרי קריאה, עדויות כתובות, ראיונות, עבודה מול גופים כמו משטרה במילה הכתובה. החלק הזה של העבודה לא חייב להיות בנאלי או משעמם, אבל הוא שונה מהדרמות המתוסרטות, וצריך לדעת את זה.
למי מתאימים לימודי משפטים?
לימודי משפטים מתאימים למי שמעוניין לעסוק בחוקים ובשמירתם, ולהוות גורם מתווך בין האזרחים למערכת המשפט. הלימודים מתאימים לאנשים שאפתניים שמערכת המשפט מעניינת אותם ומוכנים להשקיע זמן רב בשינון חומר לימודי הנחוץ לצורך עריכת דינים. כל התמחות בתחום המשפטים דורשת סט תכונות ייחודי. למשל, עורך דין פלילי, פרקליט, צריך להיות מסוגל לעמוד מול קהל , יכולת התבטאות גבוהה, ולהיות מוכן לקפוץ בין בית המשפט, בתי מאסר ומשרדים. כמו כן, נחישות ויכולת עבודה עם אנשים הן קריטיות. עורך דין המעוניין לעסוק בחוזים, למשל, יידרש לריכוז רב ונכונות להתמודד עם הרבה חומר כתוב. לימודי משפטים הם לימודים תובעניים ולא פשוטים, כך שכדאי להגיע אליהם מהסיבות הנכונות מלבד יוקרה ומוניטין.
מה הם תנאי הקבלה לתואר ראשון במשפטים?
בשל הביקוש הרב ללימודי משפטים תנאי הקבלה אליהם גבוהים יחסית. בדרך כלל תנאי הקבלה ללימודי משפטים באוניברסיטאות יהיו גבוהים יותר מאלה של המכללות, וגם אלה משתנים בין מוסד למוסד ובכל שנה.
באוניברסיטאות:
- ממוצע ציונים משוקלל של מעל 90 בבגרות.
- ציון פסיכומטרי גבוה מ-600.
- יש מוסדות שדורשים ציונים גבוהים בחלק האנגלית והמילולי.
במכללות:
- ממוצע ציונים משוקלל של מעל 90 בבגרות.
- ציון פסיכומטרי הגבוה מ-570
- ריאיון אישי
חלק מהמוסדות מציעים מכינות ייעודיות ללימודי משפטים.
חלק ממוסדות הלימוד מאפשרות קבלה על סמך תואר ראשון קיים.
מה משך הלימודים?
לימודי משפטים אורכים כ-3 שנים. בתום הלימודים הבוגרים יעברו התמחות של 18 חודשים.
מה הם נושאי הלימוד במשפטים?
תכני הלימוד במוסדות השונים דומים. בשנה א' הסטודנטים לומדים את מקצועות הבסיס כמו: דיני נזיקין, דיני ראיות, דיני עונשין, דיני חוזים, וקורסי מבוא למשפטים כגון: משפט פלילי, משפט ישראלי, משפט חוקתי, משפט ציבורי ועוד. בשנה השנייה ואילך ממשיכים ללמוד קורסי חובה, אולם בכמות מועטה יותר ויצטרפו הרבה קורסי בחירה שונים במגוון נושאים כמו: דיני חוזים, קניין רוחני, דיני חברות ועסקים ועוד. בנוסף בשנה השלישית והרביעית יתווספו ללימודי התואר עבודות סמינריוניות בנושא מחקרי כלשהו בתחום המשפט.
כל המידע על תואר שני במשפטים LL.M
מה הם אפשרויות התעסוקה והשכר במקצוע?
עם סיום לימודי המשפטים יוכלו הבוגרים להמשיך אל תואר שני, להוסיף לרזומה שלהם לימודי פסיכולוגיה, או לחלופין להתחיל התמחות במשרד של עורכי דין ולאחר מכן להיבחן בבחינות לשכה. לאחר שעברו בהצלחה את בחינות הלשכה, יוכלו הבוגרים להתחיל לעבוד בתחום המשפטים על כל סוגיו וגווניו: עורכי דין, משפטנים ויועצים משפטיים הם רק חלק מתחומי העיסוק. האפשרויות התעסוקה בתחום הן רבות וניתן לעבוד במשרדי הממשלה השונים, במשרדי עורכי דין, בתור נוטריונים, נציגים משפטיים של חברות וכמובן שתמיד ישנה האופציה לפתוח עסק עצמאי של עריכת דין וייעוץ משפטי.
כאמור, ניתן להיות משפטנים גם מבלי להשלים את ההתמחות ו/או את בחינות הלשכה שיאפשרו לכם להוסיף את התואר "עורך דין" לפני שמכם. משפטנים שסיימו תואר במשפטים, אך לא השלימו את הנדרש על מנת להירשם בפנקס עורכי הדין (בחינות והתמחות, כאמור) יכולים למצוא עבודה כמרצים בחוג לימוד משפטים. לאחר צבירת שנות ניסיון, ניתן להפוך לשופטים בבית המשפט. תפקידים נוספים אשר מבוקשים מאוד לתעסוקה בקרב בוגרי לימודי משפטים הם יועצים משפטיים ונציגים משפטיים של חברות עסקיות.
שכר: בוגרי לימודי משפטים, מתחילים את תקופת הסטאז' שלהם עם משכורת ממוצע של 6,000 ש"ח עד- 7,000 ש"ח בחודש במהלך כל תקופת הסטאז'. לאחר תקופה זו ישנה מקפצת שכר, ממוצע השכר ההתחלתי של עורכי דין הוא: 11,149 ש''ח ובמדד הביקוש אצל המעסיקים המקצוע מדורג 6 (ביקוש ממוצע).
מה נדרש כדי לעסוק בעריכת דין ובמשפטנות?
על בוגרי תואר במשפטים המעוניינים לעסוק במקצוע עריכת דין להשלים כשלוש שנות לימוד במשפטים לתואר ראשון- B.A במסלול לימודי משפטים חד חוגי, ביצוע סטאז' של כשנה ומעבר בחינות הסמכה המועברות על-ידי לשכת עורכי הדין בישראל. להוגי-דעות מבינינו שאינם מעוניינים לעסוק במקצוע עריכת דין, ניתן להשלים את מסלול הלימודים לתואר ראשון ולהיות יועצים משפטיים ומשפטנים.