בוגרי תואר ראשון של לימודי סיעוד משמשים כאחים ואחיות המעניקים שירותים רפואיים לאנשים במסגרות שונות ובתחומי רפואה שונים. מטרתם, לצד הרופאים, היא לשפר או לשמר את מצבם הבריאותי של החולים.
התפרצות של מחלות רבות במהלך ההיסטוריה כמו נגיף הקורונה לימדו אותנו ואת כל העולם שמעניקי שירותי הרפואה הם בין בעלי המקצוע החיוניים והמשמעותיים ביותר בחיינו, ואם נוסיף לזה את העובדה שהענף לא מפסיק להתפתח בעידן הדיגיטלי בו אנו חיים, נבין למה דרושים יותר ויותר אחים ואחיות מיומנים שיובילו את מערך הרפואה הישראלי.
התחום של לימודי סיעוד מתייחס לאח או אחות בבית החולים המעניקים שירותי טיפול ראשוני לחולים בבית החולים וסועדים אותם לאחר שהתאשפזו. טיפול זה כולל מתן תרופות ועירויים. האח או האחות כפופים להוראות הרופא ומסייעים לו בעבודתו. לימודי סיעוד ניתן ללמוד במספר מצומצם מאד של אוניברסיטאות ומכללות בארץ. תוכנית הלימודים קבועה ואין קורסי בחירה. לימודי סיעוד כוללים קורסים באנטומיה, כימיה, תרופות, חשבון מקצועי (מתן תרופות במידות), פסיכולוגיה.
היום, עם תוחלת החיים הההולכת ועולה ועם המכשור הרפואי המתקדם ובהרפואה המתקדמת בכללי - יש צורך באחים ואחיות מיומנים שיוכלו להתמודד עם האתגרים החדשים וגם עם ההתקדמות הטכנולוגית שהגיעה גם לתחום הרפואה.
למי מתאימים לימודי סיעוד?
מקצוע ייחודי זה מתאים לכל מי שמחפש אתגר אינטלקטואלי ומקום עבודה יציב ובטוח, לצד נתינה רבה המעשירה מאוד את גבולות התפקיד המוגדרים. אחים ואחיות חייבים להיות בעלי יחסי אנוש טובים וסבלנות מפאת העיסוק הרגיש שהוא בריאות אנשים. עבור ארבע שנות הלימוד שכוללות שינון תכנים הסטודנט יזדקק לאהבה כנה לתחום ומיומנויות גבוהות.
התמחויות שונות בתחום הסיעוד דורשות תכונות שונות. למשל: אח או אחות בחדר מיון חייבים לדעת להתמודד עם לחץ וסדר עדיפויות. עבודה עם ילדים או עם מבוגרים דורשת יכולת הכלה ואמפתיה. כמו כן, העבודה בתור אחים ואחיות היא עבודה במשמרות, כך שצריכה להיות למועמד נכונות לעבוד בצורה זו.
מה הם תנאי הקבלה אל לימודי סיעוד?
תנאי הקבלה משתנים בין מוסד למוסד (מכללות ואוניברסיטאות), וכן בכל שנה. כל המוסדות דורשות חתימה על ויתור חיסיון רפואי והיעדר רישום פלילי.
אוניברסיטאות:
- ציון פסיכומטרי מינימלי של 540.
- ממוצע בגרויות של 80 ומעלה.
- ראיון אישי.
מכללה:
- ניתן להתקבל עם ציון פסיכומטרי של 520 וממוצע בגרויות משוקלל של כ-80.
- חלק מהמכללות מקבלות על סמך ציון פסיכומטרי בלבד או ממוצע בגרויות בלבד.
- ראיון אישי
מה משך הזמן של לימודי סיעוד ?
לימודי תואר ראשון בסיעוד אורכים 4 שנים בכל מוסדות הלימוד. בסיום הלימודים, הבוגרים יעברו את בחינות הרישוי של משרד הבריאות, מה שיזכה אותם בתואר ראשון בסיעוד ובתעודת אח/ות מוסמך.
נושאי הלימוד במהלך לימודי סיעוד
לימודי סיעוד משלבים מודלים ותיאוריות של עשייה. תוכנית הלימודים מתמקדת בפיתוח והקניית ידע אקדמי נרחב במדעי החיים, ההתנהגות והחברה ובנושאים העיוניים הקליניים. בהמשך נחשפים בהדרגה הסטודנטים לעבודה מעשית – החל בטיפול במטופלים במצבים פשוטים יחסית ועד לשלבים קליניים מתקדמים של סיעוד ברפואה דחופה ובמצבי חירום. הקורסים הנלמדים כוללים אנטומיה, סיעוד בקהילה, גנטיקה, עזרה ראשונה, מפגשים טיפוליים, מבוא לפסיכולוגיה וכו'.
ישנם תפקידים כגון: אח/ות חדר ניתוח או מיילדת, המחייבים התמחות נוספת.
מה הם אפשרויות התעסוקה והשכר של בוגרי לימודי סיעוד ?
תפקידי האח/ות האקדמי/ת הם מגוונים ביותר, והמקצוע מאפשר התמחויות במקצועות שונים: מיילדות, יחידות לרפואה דחופה, היחידות לטיפול נמרץ ומחלקות האשפוז השונות (כגון: ילדים, אונקולוגיה, פנימית ועוד). תפקידים נוספים ניתן למצוא גם מחוץ לבית החולים: בקופות החולים, בבריאות הציבור, במרפאות הפרטיות, בארגונים הפרטיים ובתחום החינוך.
בנוסף, מועסקים אחים ואחיות אקדמיות במגוון תפקידי ניהול במערכת הבריאות. עבודתם של אחים ואחיות באה לידי ביטוי במגוון צורות כמו: מתן תרופות, השתתפות בניתוחים ובלידות ומתן טיפול וסיוע שוטף לחולים ולרופאים במחלקות השונות, בהתאם לרמת ההכשרה. רבים נוטים לחשוב שאח כפוף לפקודות הרופא, אך זה לא בהכרח נכון. מדובר בשני בעלי מקצוע, כאשר מטרתו של כל אחד מהם היא סיוע, טיפול ושיקום המטופל, והם עובדים ביחד ובמקביל.
הביקוש למקצוע הולך וגובר. אחים ואחיות, בדגש על בוגרי תואר אקדמי, משתלבים במהרה במערכת הבריאות. בוגרי תואר בסיעוד משתלבים במגוון מקצועות במערכת הבריאות. הם יכולים להתמחות בתפקידים שונים כמו: אחיות בקופות החולים, אח/ות חדר ניתוח, מיילדת ועוד ולהתקדם לתפקידי ניהול שונים. מרבית העובדים מועסקים בבתי החולים ובקופות החולים, אך בנוסף אחים ואחיות משתלבים בארגונים פרטיים רבים, מרפאות קהילתיות ובתחום החינוך.
שכר לאחר סיום לימודי סיעוד: לפי הנתונים העדכניים ביותר של משאבי האנוש במשרד העבודה והרווחה, ממוצע השכר ההתחלתי של אחיות ומיילדות הוא: 8,239 ש''ח ובמדד הביקוש אצל המעסיקים המקצוע מדורג 9 (ביקוש גבוה ביותר). השכר הוא לא קבוע ומשתנה בהתאם לתוספת בשכר אשר נובעות מעבודה במשמרות ובשבתות. כל אלו מעלים את השכר. תואר אקדמי מעניק תוספת של 5% ומסייע משמעותית לשיפור רמת ההכנסה ככל שמתקדמים במקצוע.