תואר או לימודי מנהל עסקים מעניקים לסטודנטים את התשתית הנדרשת לניהול פעילות השוטפת של עסק. החל מעקרונות מימון ושיווק, תיאוריות בתחום הנעת עובדים, עקרונות מימון וחשבונאות, רגולציה וניהול טכנולוגיה. ניתן לשלב את התוכנית של לימודי מנהל עסקים עם חוג נוסף כדי לצבור ידע בתחומים כמו פיננסים, לימודי משפטים או לימודי משאבי אנוש. במשק "מנהל העסקים" לא עומד בפני עצמו כמקצוע, ולכן קיימת עדיפות ללימודים משולבים או רב תחומיים.
מה לומדים בתואר ראשון במנהל עסקים ?
מה עושים עם תואר ראשון במנהל עסקים ?
תוכנית לימודי מנהל עסקים לתואר ראשון
תכניות הלימודים בתואר ראשון או של לימודי מנהל עסקים כוללים מגוון רחב של קורסי בסיס כמו חשבונאות ניהולית ותמחיר, חשיבה אסטרטגית, יחסי עבודה, התנהגות צרכנים, דינמיקה של מו"מ, יסודות השלטון המקומי, ניהול בינלאומי, ניהול אסטרטגיה, ניהול השיווק, ניהול הפרסום, ניהול משאבי אנוש, ניתוח דו"חות פיננסיים, שוויון הזדמנויות ואיסור אפליה, תיאוריות עכשוויות של צדק כלכלי וחברתי ועוד מגוון רחב של נושאים. חלק מהקורסים מהווים קורסי חובה הנמצאים בליבה של תכנית הלימוד בניהול, ואחרים הם קורסי בחירה.
בלימודי במנהל עסקים באוניברסיטה הפתוחה, ובמוסדות אחרים אפשר לשלב התמחות מעשית. הקורסים הללו מאפשרים לקבל נקודות זכות, כאשר מיישמים את הידע הנלמד בליווי חברות וארגונים באמצעות ניהול פרויקט, כתיבת תוכנית עסקית והתבססות על התיאוריות והפרקטיקות שנלמדו בקורס. הסטודנט מקבל נקודות קרדיט על התמחות זו ובסיום התואר יכול להציג בפני המעסיקים העתידיים את הפרויקטים שבהם נטל חלק.
מטרת התואר היא להקנות לסטודנטים יכולות כלליות בעולם העסקי, כאשר ברוב המקרים יבחרו הסטודנטים מספר קורסים בהם הם מעוניינים להתעמק. המגוון הרחב של הנושאים בהם נוגע תואר במנהל עסקים הוא אחד היתרונות הגדולים ביותר של הלימודים. בנוסף לכך, לימודי מנהל עסקים ניתנים לשילוב עם תארים וחוגים נוספים, כאשר שילובים אלו מאפשרים לבוגרים לקבל מידע עסקי וכללי אשר יסייע להם בעתיד ללא קשר למקצוע בו יבחרו לעסוק בעתיד. נשמע מעניין? קראו עוד על הלימודים ובדקו האם תואר במנהל עסקים מתאים לכם
תכנית הלימודים של לימודי מנהל עסקים באוניברסיטה הפתוחה
אחד היתרונות של הלימוד במסגרת גמישה ופתוחה יותר הוא האפשרות לסיים את התואר לא בארבע שנים, כפי שמקובל במוסדות אקדמיים רבים, אלא לפרוש אותו גם ליותר שנים ולשלב עבודה במשרה מלאה או לסיים אותו במרתון מואץ בפחות משלוש שנים. יתרון נוסף טמון באפשרות להתקבל ללימודים בכל גיל, מבלי שיהיה בהכרח צורך להשלים בגרויות או להבחן בבחינה הפסיכומטרית. יתכן ותידרש, עם זאת, מכינה כדי להכין את הסטודנט לקורסים המורכבים יותר במימון ובמתמטיקה. לימודי התואר הראשון במנהל עסקים מאפשרים לסטודנטים להיפגש עם בעלי תפקידים בחברות נוספות ולהתחיל ליצור רשת חברתית שיכולה להוביל לשיתופי פעולה עסקיים ולאיתור המשרה הבאה עוד במהלך הלימודים.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר במנהל עסקים
לאחר לימודי מנהל עסקים אפשר להשתלב במגוון רחב של חברות וארגונים בתפקידי ניהול זוטר יחסית, ולאחר מכן להתקדם בהיררכיה הארגונית. פרופסור יורם קלמן, חוקר ומרצה לניהול, משתף: "כבר במהלך התואר אני ממליץ לסטודנטים להתחיל להשתלב בעבודות שבהן יוכלו ליישם את הידע שלמדו. במקום לבחור בעבודות סטודנטיאליות קלאסיות כמו מלצרות. עבודה בחברות ביטוח, חברות הייטק וארגונים אחרים תוכל לאפשר לסטודנט לצבור ניסיון מקצועי רלוונטי".
"הלימודים בתואר הראשון במנהל עסקים", מבהיר פרופסור קלמן, "מותאמים לסטודנטים שעדיין לא השתלבו בארגונים ומעוניינים לנהל בסקטור הפרטי, הציבורי, המוניציפלי ואפילו במנגנוני הביטחון. הלימודים באוניברסיטה הפתוחה מאפשרים גם למי שנמצא כיום במשרה זוטרה בארגון לשלב בצורה הרמונית עבודה, לימודים וגם חיי משפחה".
"מבחינת אפשרויות התעסוקה לאחר הלימודים - ההיצע הוא עצום. בכל חברה יש לפחות מנהל אחד. יש הלומדים את התואר, כדי להיות מסוגלים לפתוח עסק משלהם או להמשיך ולנהל עסק משפחתי קיים, ואחרים משתלבים בחברות קיימות. אני ממליץ, כבר במהלך הלימודים, לבחור גם בקורסים מקצועיים מתחומי מדעי המחשב או מדעי החברה ולא להסתפק רק בקורסים בניהול. כך הסטודנט בונה תשתית רחבה יותר ויכול להתחיל לעבוד בתחום אותו למד עם הידע שרכש כדי להשתלב במשרות ניהוליות".
תנאי קבלה ללימודי מנהל עסקים
תנאי הקבלה משתנים בהתאם למוסד בו תחליטו ללמוד ולחוג השני אותו תבחרו לשלב עם לימודי מנהל עסקים. אולם, הקבלה לכל מוסד לימודי כוללת דרישה להצגת תעודת בגרות מלאה בממוצע גבוה (לרוב, מעל 95) ובחלק מהמקרים גם ציוני מבחן פסיכומטרי. מוסדות מסוימים אף דורשים ראיון אישי או סדנת התאמה. עם זאת, חשוב לדעת שחלק נכבד ממוסדות הלימוד מציעים פתרונות גם עבור אלו שלא עומדים בדרישות הקבלה, כמו מכינות קדם אקדמיות מיוחדות או תכנית אפיק מעבר לאקדמיה.
סוגי התמחויות של לימודי מנהל עסקים
לימודי מנהל עסקים עם התמחות בחשבונאות וכלכלה
חשבונאות ניהולית | דיני תאגידים |
קרנות נאמנות בישראל | מאזנים |
מסים למתקדמים | דיני ניירות ערך |
כלכלה בינלאומית | ועוד |
לימודי מנהל עסקים עם התמחות בשיווק
שיווק גלובלי | תפעול השיווק |
שיווק קמעונאי | התנהגות צרכנים |
מסחר אלקטרוני | הכנת תוכנית שיווקית |
שכנוע והבעה | ועוד |
לימודי מנהל עסקים עם משאבי אנוש
משא ומתן עסקי | יחסי עבודה |
מנהיגות בארגון | ניהול ונדרכה |
תרבות הארגון | מבוא לניהול משאבי אנוש |
פיתוח ושינוי ארגוני | ועוד |
לימודי מנהל עסקים בהתמחות עם טכנולוגיות מידע
מחשב ניהולי | ניהול משאבי מידע |
כלי פיתוח תוכנה | ניהול מערכות מידע |
תכנון מערכות | ניהול מסדי נתונים |
מערכות מידע ואסטרטגיות | ועוד |
קיימים עוד שלל סוגי התמחויות במנהל עסקים השאירו פרטים באתר לקבלת פרטים נוספים.
למי לימודי מנהל עסקים מתאימים ?
קיימות סביבות עבודה רבות ומגוונות למעוניינים לעסוק במקצוע הניהול, מעבודת שטח וניהול פרויקטים יישומים בשטח, דרך יועצי חיצוניים המבצעים 'סבבים' בין מספר חברות ובית עסק, ניהול בחברה קבועה כאשר העבודה לרוב הינה משרדית, בשעות עבודה קבועות ובתנאים נוחים.
כמובן שלעיתים קיים הצורך בהירתמות לשעות עבודה ארוכות או לא שגרתיות כאשר עובדים עם חברות בחו''ל, למשל. כל אדם יכול למצוא עניין מסוים בלימודי מנהל עסקים. התואר הזה מאוד כללי ומאוד שימושי בשל הנגיעה בהרבה תחומים שנלמדים באמצעות מגוון קורסים שונים. אפשרות הבחירה במה בדיוק לעשות היא עצומה. להבדיל מתארים כלליים אחרים, תואר זה הוא גם מאוד פרקטי. ולכן גם ניתן לראות אותו בהרבה מודעות דרושים למגוון משרות, גם כאלה שאינן ניהוליות.
לדוגמא: אנליסטים, מנהלי פרויקטים, מנהלי קמפיינים דיגיטלים ועוד. ההמלצה שלנו היא ללמוד יחד עם התואר (או אחריו) קורסים בתחום הדיגיטל. כמו: קורס SEO, קורס ניהול קמפיינים ממומנים, קורס דאטא אנליסט, קורס שיווק דיגיטלי וכדומה. ידע בתחומים אלו, יחד עם התואר, יפתח בפניכם אפשרויות למשרות מעניינות ומתגמלות.
לימודי מנהל עסקים מתאימים לאנשים חרוצים וחדורי מטרה המעוניינים להיות חלק אינטרגלי ומהותי מהמערכת בה יעבדו, בין אם כשכירים או עצמאיים. הלימודים מתאימים לצעירים שמתעניינים בתחום וטרם השתלבו בשוק העבודה, לאנשי מקצוע עובדים שרוצים לשפר את הכישורים והידע שלהם בעסקים ובניהול כדי לקדם את הקריירה שלהם או לשנות קריירה ולעבור לתחום העסקי, וגם ליזמים שרוצים להקים עסק משלהם וזקוקים לבסיס חזק ויציב. באופן כללי, לימודי מנהל עסקים מצוינים לכל מי שרוצה לפתח הבנה רחבה של עקרונות עסקיים, מהצד הפיננסי, השיווקי והניהולי.
משך הלימודים, מלגות ושכר לימוד
אורך ההכשרה במסלול סטנדרטי של לימודי מנהל עסקים הוא בדרך כלל שלוש שנים, אשר בסופן מקבלים הבוגרים תואר BA. במידה ולומדים מנהל עסקים במסגרת תואר כפול, הלימודים יימשכו כ-4 שנים. שכר הלימוד תלוי במוסד בו תבחרו, כאשר הוא נע בין שכר לימוד אוניברסיטאי סטנדרטי שנע בין 10-11 אש"ח בשנה, לשכר לימוד גבוה יותר במכללות פרטיות- שם תשלמו כ-30 אש"ח בשנה לשנת לימוד אחת. חשוב לדעת שמלגות רבות מוצעות עבור אלו שזקוקים לעזרה עם שכר הלימוד, כמו מלגות לחיילים משוחררים, מלגות לסטודנטים עולים, מלגות מפעל הפיס, מלגות עידוד מעורבות סטודנטים ועוד.
כמה מרוויחים (משכורת) בסיום לימודי מנהל עסקים?
בוגרי תואר במנהל עסקים ובוגרי לימודי מנהל עסקים משתלבים בקשת רחבה של מקצועות ונישות לאחר התואר. לכן, לא ניתן להכליל את כל הסטודנטים היוצאים לשוק לאחר התואר. בתחום המרקום או בניהול השיווק השכר ההתחלתי נע בשיעור של 8,000-7,000 שקלים בדרך כלל, שכר דומה יקבלו גם בוגרי ניהול ששילבו קורסים בכלכלה, והשתלבו בתפקידים שונים בגופים פיננסיים.
עם זאת, לאחר מספר שנים המשכורות עשויות להכפיל את עצמן ולהגיע לטווח של 15,000-12,000 שקלים. מנהלים בכירים, אחרי עשור של פעילות, יכולים להגיע למשרות מתגמלות ביותר, בהן המשכורת תתחיל מ-30,000 ₪ ומעלה. התואר הראשון בניהול פותח את הדלת גם ללימודי תואר נוסף בתחום ולמשכורות מהגבוהות במשק, כאשר נפתחות בפני הסמנכ"לים אפשרות לכהן כמנכ"לים בחברות גדולות.
נוסף על כך, חברות רבות מעניקות לבוגרי תואר ראשון העובדים בחברה זמן מה אפשרות להצטרף לדירקטוריון, ארגונים שונים או מלכ"רים ועמותות במגזר הפרטי והציבורי ולהרוויח משכורת נוספת.
היכן מתקיימים לימודי מנהל עסקים
ברחבי הארץ פרושים מוסדות אקדמיים רבים בהם ניתן לעשות תואר ראשון בלימודי מנהל עסקים: הקריה האקדמית אונו, אוניברסיטת רייכמן בהרצליה, האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת אריאל בשומרון, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, האקדמית תל אביב-יפו, המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן, המרכז האקדמי פרס ברחובות, המכללה האקדמית ספיר, המכללה האקדמית הדסה ירושלים, המכללה האקדמית רמת גן, מרכז י.נ.ר בירושלים, המכללה למינהל, אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית נתניה, המרכז האקדמי רופין, האקדמית גליל מערבי, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן-גוריון ועוד.