לא כל תלמיד עובר את בחינות הבגרות וקיימות המון סיבות לכך. מלבד קשיי למידה שחווים חלק מהתלמידים, תלמידים רבים מתקשים לצלוח את המבחנים בתקופת גיל ההתבגרות. בגילאים אלה לא רק שההורמונים משפיעים על מצב הרוח של התלמידים, מה שמשפיע בסופו של דבר על יכולתם לצלוח את השיעורים והמבחנים, אלא שכל תלמיד מגיע מרקע שונה. זה מתבטא בתמיכה שהוא מקבל מהבית או מקשיים משפחתיים שלעתים מערימים קשיים על התלמיד. בכל מקרה, נקודת הפתיחה של תלמידים רבים לא שווה לזו של חבריהם.
כאן נכנסים עזרים כמו מסגרות חיצוניות לבית הספר שמאפשרות לאותם תלמידים לקבל הזדמנות שנייה, ללמוד לבחינות הבגרות בצורה נוחה ויעילה, לצלוח אותם ולצמצם את הפער שנפער. בדרך כלל, התלמידים שמגיעים לאותם מכונים להשלמת בגרויות עושים זאת אחרי תקופת הצבא, לאחר שהתבגרו והתפכחו מגיל הנעורים, לאחר שקשיים שהיו כבר לא קיימים, דברים המאפשרים להם לקחת את עצמם בידיים ולהתחיל לתקן את מה שלא היה ניתן פעם.
מכונים ובתי ספר להשלמת בגרויות מעניקים לתלמידים מרחב בטוח, אישי ויעיל במטרה להשיג את המטרה המיוחלת - תעודת בגרות מלאה ואיכותית. הלימודים האקסטרניים האלה עושים יותר מאשר לאפשר לתמידים להשיג תעודת בגרות, הם מקנים לתלמידים כלי למידה לעתיד, מראים להם שהם יכולים לעשות את מה שחלקם חשבו שלא אפשרי, הם מקנים להם ביטחון והיכרות עם מערכת לימודים שונה מבית הספר. לעתים, דווקא אלה מעודדים את התלמידים להמשיך ללימודים גבוהים במסגרת לימודי תואר ראשון, לימודי הנדסאים או לימודי תעודה שמעניינים אותם. גם התלמידים וגם החברה בסופו של דבר נהנים מהישגיהם של התלמידים המשלימים בחינות בגרות מכיוון שאלה בסופו של דבר הופכים להיות חלק משוק העבודה הישראלי ואזרחים תורמים לחברה.
מבנה בחינות הבגרות
בחינות בגרות נחלקות לפי יחידות לימוד (יח"ל) בין 1-5 יחידות לימוד. המינימום הנדרש לתעודת בגרות הוא 21 יחידות לימוד במגוון מקצועות. אין מספר מקסימלי של יחידות לימוד, למרות שלרוב הן לא יעברו את 30 יחידות הלימוד.
כאמור, הדרישה המינימלית לקבלת תעודת בגרות היא היקף של 21 יחידות לימוד, הכוללות 16 יחידות לימוד שהן קבועות וחובה על כולם, ועוד חמש יחידות לימוד אותן יכול כל תלמיד לבחור מתוך מגוון רחב של מקצועות.
בעוד שמקצועות הבחירה משתנים בין בגרות אקסטרנית לבגרות אינטרנטית ותלויים בבית הספר ושאיפות התלמיד, יחידות הלימוד של מקצועות החובה הן: מתמטיקה 3-5 יחידות לימוד, אנגלית 3-5 יחידות לימוד, הבעה עברית (חיבור ולשון) 2 יחידות לימוד, היסטוריה 2 יח"ל, ספרות 2 יח"ל, תנ"ך 2 יח"ל ואזרחות 2 יח"ל. כמו כן, ניתן לוותר על מקצוע הבחירה בהיקף של 5 יחידות לימוד ולהרחיב מבין מקצועות החובה שני מקצועות או יותר. למשל, 5 יח"ל היסטוריה. 5 יח"ל אנגלית ו-5 יח"ל מתמטיקה גם מזכים בתעודת בגרות מלאה.
מסלולי הלימוד לבגרות
בגרויות קיימות בשתי מסגרות לימודים שונות – מסלול לימודים אינטרני ומסלול לימודים אקסטרני. מסלול לימודים אינטרני הוא מסלול הלימודים העיקרי בישראל ומתקיים במהלך הלימודים בתיכון. במסגרת הלימודים מכין בית הספר את התלמיד למבחני הבגרויות, אליהם הוא ניגש במשך שנתיים או שלוש (תלוי בתוכנית הלימודים של בית הספר).
במסגרת זו נקבע ממוצע ציוני בגרויות על פי שקלול מיוחד המורכב מהציון הסופי בבחינת הבגרות והציון שנתן בית הספר על בחינת המגן (שהיא בחינה פנימית שבית הספר עורך המהווה כחמישים אחוז מהציון). במסלול זה ציוני בגרויות הם שקלול של ציון המגן וציון מבחן הבגרות.
מסלול לימודים אקסטרני מיועד לנבחנים שאינן לומדים בבית הספר ורוצים להשלים בגרויות. המסלול האקסטרני הוא מסלול חיצוני והוא הדרך הנוחה ביותר להשלים תעודת בגרות למי שסיים את לימודיו התיכוניים, פרש מהם באמצע או רוצה לשפר ציונים.
במסגרת המסלול האקסטרני יכול התלמיד לגשת לבגרויות באופן עצמאי, ללא תיווך של בית ספר כלשהו, במועדי הבחינות המקובלים. מרבית הניגשים לבחינות אקסטרניות בוחרים לעבור קורסים במכוני הכנה לבגרויות או במכינה קדם אקדמית.
מכינות להשלמת בגרויות
ישנם מכוני הכנה לבגרויות במגוון מקצועות כגון: אנגלית, מתמטיקה, היסטוריה, אזרחות, לשון והבעה, ספרות, גיאוגרפיה, כימיה, פיזיקה, תנ"ך ועוד. ישנם מכוני הכנה לבגרויות בהם ניתן ללמוד למספר מקצועות שונים לבגרות או ללמוד להתמקד רק במקצוע אחד. כמו כן, ישנן גם מכינות קדם אקדמיות בהן ניתן ללמוד כמה מקצועות במרוכז.
מבחני בגרויות מתקיימים בשני מועדים, אחד בקיץ ואחד בחורף. ניתן להירשם לקורסים בהתאם למועד בו רוצים לגשת למבחן.
איך נראים קורסים להשלמת בגרויות?
מכוני ההכנה לבגרויות מציעים כל אחד שיטות לימוד ייחודיות. ישנם למשל קורסים מתקיימים בכיתות קטנות שמאפשרות למורים להעניק לכל תלמיד יחס אישי ועזרה אינדיבידואלית. כמו כן, ישנם מכונים העורכים שיעורי תרגול ותגבור, ולא מותירים אף תמיד מאחור. מלבד מורים מצוינים חשוב לשים לב גם לדאגה לפתח עבור התלמידים אמצעי לימוד יעילים שיאפשרו להם לקבל ציון גבוה בבחינה.
למה לשים לב בבחירת מכון בגרויות?
בחירת מכון להשלמת בגרויות היא החלטה משמעותית שיכולה להשפיע רבות על הצלחתכם בבחינות. הנה כמה טיפים שכדאי לקחת בחשבון:
מוניטין: בחרו מכון בעל מוניטין טוב וניסיון רב בהכנה לבחינות הבגרות. ניתן לקרוא חוות דעת של תלמידים אחרים, לבדוק את שיעורי ההצלחה של המכון, ולוודא שהצוות מורכב ממורים מנוסים ומוסמכים.
שיטת ההוראה: ודאו ששיטת ההוראה מתאימה לכם. ישנם מכונים המציעים קורסים פרונטליים, קורסים מקוונים, שיעורים פרטיים ועוד. בחרו את השיטה שתאפשר לכם ללמוד בצורה יעילה ותתאים לסגנון הלמידה שלכם.
גודל הקבוצות: קבוצות קטנות מאפשרות למורה לתת יחס אישי לכל תלמיד ותלמידה. קבוצות גדולות יותר עשויות להיות זולות יותר, אך הן עלולות להוביל לכך שלא תקבלו את תשומת הלב הדרושה לכם.
חומרי לימוד: ודאו שהמכון מספק לכם חומרי לימוד איכותיים ומעודכנים.
מחיר: השוו מחירים בין מכונים שונים לפני קבלת החלטה. זכרו, לא תמיד הכי זול הוא הכי טוב.
מיקום: בחרו מכון שנמצא במיקום נוח עבורכם, כך שתוכלו להגיע בקלות לשיעורים.
אווירה: חשוב לבחור מכון עם אווירה נעימה ותומכת, שתאפשר לכם ללמוד בצורה יעילה ונוחה.
שירות: ודאו שהמכון נותן שירות טוב ותמיכה לאורך כל התהליך.
* לחצו כאן לחישוב ממוצע הבגרות שלכם
* אם סיימתם את מבחני הבגרות שלכם ואתם בשלב של לימודים אקדמיים ביורם לימודים תמצאו מידע רב על מקצועות כמו: לימודי הנדסאי תוכנה, לימודי הנדסאי מכונות, הנדסת בניין.