מידע כללי
בשנים האחרונות ישנה עליה מתמדת בביקוש ללימודים בתחום ההנדסה. השכר הגבוה והתנאים הנלווים מושכים אליהם מדי שנה עשרות אלפי אנשים שמעוניינים להתקבל ללימודים בתחום. לאור הביקוש הרב מוסדות הלימוד דורשים רף גבוה מאוד כדי להתקבל ללימודים. ברוב מוסדות הלימוד הדרישה היא לציון בגרות גבוה, פסיכומטרי, זיקה ברורה לתחומי הפיזיקה וההנדסה וכן ניסון מוכח בתחום המחשבים. מטרת המכינה להנדסה היא להכשיר הלכה למעה את הבוגרים ללימודים באורך מלא באחד מתחומי ההנדסה ולהגדיל באופן משמעותי את הסיכויים שלהם להתקבל ללימודים באחד מהמוסדות הנחשבים שמציעים לימודים בתחום.
חשוב להדגיש כי בחלק ממוסדות הלימוד תעודת גמר של מכינה להנדסה יכולה להוות תחליף לדרישה לציון בגרות גבוה או מבחן פסיכומטרי.
מכינה להנדסה - מה לומדים?
במהלך הלימודים במכינה להנדסה יילמדו הנושאים הבאים: מתמטיקה, פיזיקה, אנגלית,עברית, הנדסה, כתיבה אקדמית וכן הלאה. כל המקצועות הנאמרים יילמדו ברמה הגבוהה ביותר של חמש יחידות לימוד ובכך יעזרו לסטודנטים לרענן את כל מה שלמדו במהלך התיכון ואפילו להגדיל את הידע שרכשו בגיל צעיר יותר. חשוב להבין כי בחלק ממוסדות הלימוד יש גם היצע של מכינות ייעודיות ללימודי הנדסה ספציפיים בתחום כמו למשל: לימודי הנדסת חשמל, הנדסת מכונות וכו׳. במקרה הזה ייתכ כי חלק מנושאי הלימוד יהיו שונים ויתמקדו בעיקר בתחום הספציפי אותו רוצה המועמד ללימודים ללמוד.
כמה זמן לומדים?
ברוב מוסדות הלימוד המציעים לימודים למכינה להנדסה, משך הלימודים במכינה יהיה בין תשעה חודשי לימוד לשנת לימודים מלאה - הכל תלוי בזמינות של הסטודנט ובתחום הלימודים הספציפי בו הוא רוצה להתמקד. חשוב להדגיש כי בחלק ממוסדות הלימוד ניתן יהיה להמשיך ללימודים באורך מלא באחד מתחומי ההנדסה - כל זאת כמובן במידה והבוגרים עמדו בכל דרישות המכינה ועברו את כל המבחנים בהצלחה.
כמו כן, בחלק ממוסדות הלימוד ניתן למצוא מסלולים ייעודיים לכאלה שרוצים לשלב עבודה ולהמשיך בשגרת חייהם במקביל ללימודים. במקרה זה ייתכן כי משך הלימודים יהיה ארוך יותר.
מכינה להנדסה - תנאי קבלה וקהל היעד
ברוב המקרים תנאי הקבלה במוסדות הלימדו השונים יהיו: על המועמד ללימודים במכינה להיות בעל 12 שנות לימוד ועמידה במבחן הפסיכומטרי בציון מינימלי של 400 נקודות לפחות. קהל היעד למכינה בהנדסה הינו לקהל יעד שמעוניין להשתלב כתלמידים מן המניין בלימודי ההנדסה ברמה הגבוהה ביותר ובמוסדות הלימוד הנשחבים ביותר בשוק הישראלי - גם אם אין להם נכום ללפני המכינה, רקע מעשי או תיאורטי בתחום ההנדסה.
איפה לומדים?
לא מעט מוסדו לימוד ברחבי הארץ מציעים לימודים למכינה בתחום ההנדסה. בין מוסדות הלימוד הבולטים ביותר ניתן למצוא את המוסדות הבאים: המכללה האקדמית להנדסה על שם סמי שמעון, למכללה יש סניפים באזור באר שבע והדרום וניתן למצוא גם מכינות ייעודיות לקהלים ספציפים כמו למשל מכינה לציבור החרדי ולבוגרי בתי הספר של הציבור החרדי.
מכללה נוספת המציע מכינה בכמה תחומים הקשורים להנדסה, וכמו כן מכינה לדוברי ערבית היא מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים.
מכללה הממוקמת באוזר הצפון היא מכללת כנרת שמציעה מכינה ייעודית להנדסה.
אוניברסיטה רלוונטית נוספת היא אוניברסיטת אריאל שמציעה לימודים למכינה להנדסה. באוניברסיטה ניתן למצוא מסלולי ערב או בוקר, מה שעוזר מאוד לכאלה המעוניינים לשלב עבודה ולהמשךי בשגרת חייהם במקביל ללימודיהם במכינה.
מוסד לימודים נוסף הוא אורט בראודה. במוסד זה נית למצוא מגוון של מכינות - החל ממכינה כללית ללימודי הנדסה וכלה במכינה ייעודית לתחומי הנדסה ספציפיים כמו: הנדסת חשמך, הנדסת מכונות, הנדסת תעשייה וניהול וכן הלאה.