בדומה לאנשי מדע אחרים, פסיכולוגים מפתחים היפותזות ואוספים מידע על מנת לבחון את התקפות שלהם. פעמים רבות הפסיכולוגים אוספים מידע באמצעות ספריות, ניסויים ומבחנים הכוללים אבחון, ראיון, תשאול, סקרים ועוד. פסיכולוגים מיישמים את הידע שלהם על טווח רחב של שירותים הכוללים שירותי בריאות ומשאבי אנוש, ניהול, חינוך, משפטים וספורט.
למי מתאים לימודי פסיכולוגיה?
לימודי פסיכולוגיה יכולים להתאמים לאלו שיש להם עניין רב בהבנת התנהגות אנושית, רגשות ותהליכים נפשיים.הלימודים דורשים מיומנויות של חשיבה ביקורתית, כך שמי שנהנה לנתח ולפרש מידע על מנת להבין סוגיות מורכבות עשוי להתעניין בלימודים במיוחד.
מיומנויות תקשורת אפקטיביות הן גם חיוניות, שכן פסיכולוגים או אנשי טיפול צריכים לתקשר עם מטופלים ועמיתים בצורה שוטפת. וכמובן, אמפתיה, והרבה ממנה.
שכן, פסיכולוגים עובדים לרוב עם אנשים שחווים מצוקה רגשית.
היכן לומדים ?
אוניברסיטאות ומכללות רבות הפרושות ברחבי הארץ מציעות לימודי פסיכולוגיה. הנה כמה מהן: אוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי הרצליה), האוניברסיטה הפתוחה, המכללה למנהל, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, המכללה האקדמית תל חי, האקדמית תל אביב-יפו, אוניברסיטת אריאל בשומרון, המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן, המכללה האקדמית אחוה, המכללה האקדמית הדסה ירושלים, סמינר הקיבוצים, אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, מרכז י.נ.ר, המכללה האקדמית רמת גן, המרכז האקדמי רופין, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת בן גוריון בנגב ועוד.
עבודה בפועל ואפשרויות תעסוקה של בוגרי לימודי פסיכולוגיה
בוגרי מסלולי תואר ראשון בפסיכולוגיה אומנם לא יכולים להתחיל לעבוד בתור פסיכולוגים מן המניין אך הם יכולים להשתלב בחברות כ"א, מנהלי משאבי אנוש בחברות פרטיות, ציבוריות ועוד. בוגרים רבים משתלבים בתפקידים שונים במגזר השלישי – עמותות בתחום המעורבות החברתית והחינוך. אלו שממשיכים ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה ועוברים הצלחה, יכולים לעבוד כפסיכולוגים קלינים, חינוכיים וארגוניים באופן פרטי או במערכות הציבוריות השונות.מבט לעתיד: מספר המשרות של פסיכולוגים צפוי לעלות באופן מהיר בשנים הקרובות בכל התחומים. הדרישה לפסיכולוגים קליניים ככל הנראה תגדל, מהסיבה שטיפול פסיכולוגי הפך לשיטת טיפול נורמטיבית ונפוצה אצל אוכלוסיה גדולה, החל ממנהלים, עורכי דין ועד לאנשים צעירים. מספר המשרות של פסיכולוגים יעלה בבתי ספר, במשרדים של שירותים סוציאליים, מוסדות סיעוד ושירותי ייעוץ. חברות ישתמשו בניסיון של פסיכולוגים בעיצוב סקרים, ניתוח ומחקרים וזאת כדי לספק הערכת שוק וניתוחים סטטיסטיים.
הידע והכלים שמקבלים בוגרים במהלך ההכשרה מספקים עבורם אפשרויות תעסוקה וקריירה רבות ומגוונות, גם אם הם בוחרים שלא לעבוד כפסיכולוגים קליניים (לאחר התמחות במסגרת תואר שני).
הנה כמה אופציות:
משאבי אנוש: חברות שוכרות לעתים קרובות אנשים עם תארים בפסיכולוגיה לעבוד במשאבי אנוש, ענף העוסק בגיוס עובדים והובלת מהלכים בחברה, מכיוון שיש להם הבנה חזקה של התנהגות אנושית וכישורי תקשורת יעילים.
שיווק ופרסום: הבוגרים יכולים להשתמש בידע שלהם על התנהגות צרכנים כדי לעבוד בשיווק ופרסום, לעזור לחברות להבין מה מניע אנשים לקבל החלטות רכישה.
חינוך, טיפול והדרכה: בוגרי תואר בפסיכולוגיה יכולים לעבוד בחינוך, הן בבתי ספר והן במחקר חינוכי. הם יכולים להשתמש בהבנתם של התנהגות אנושית ולמידה כדי לעזור לשפר תוכניות חינוכיות ושיטות הוראה. כמו גם, הם יכולים לפנות לעולמות של ילדים ונוער, טיפול בתנועה, טיפול בעזרת בעלי חיים ועוד.
ארגונים ללא מטרות רווח: בוגרי פסיכולוגיה יכולים לעבוד בארגונים ללא מטרות רווח המתמקדים בנושאים כמו בריאות הנפש, התמכרות ואלימות במשפחה.
מה לומדים בתואר ראשון בפסיכולוגיה?
כמה זמן נמשכים הלימודים?
תנאי קבלה לתואר ראשון פסיכולוגיה
תנאי הקבלה ללימודי פסיכולוגיה בארץ משתנים בין מוסד לימוד אחד למשנהו, ובין אם מדובר בלימודים באוניברסיטה או במכללה. לרוב, מדובר על ממוצע בגרויות גבוה ו\או פסיכומטרי מתאים. באוניברסיטת רייכמן למשל, מסלול הקבלה על בסיס בגרות עומד על ממוצע 100 ומעלה, ועל בסיס ציון פסיכומטרי (בנוסף לזכאות לבגרות) עומד על 640 לפחות. במכללה למנהל, דורשים מהמועמדים ממוצע בגרות בציון של 04 ומעלה, או מבחן פסיכומטרי בציון 590 לפחות עם ממוצע בגרות של 85 לפחות. באוניברסיטה הפתוחה, לא נדרשים תנאי קבלה אלא רק הפגנת מחויבות ועמידה בדרישות הקורסים. כמו כן, מוסדות לימוד אקדמיים רבים מציעים מסלולי קבלה מיוחדים עבור בני 30 ומעלה, או מכינות עבור מועמדים שלא עומדים בדרישות הרגילות ללימודי פסיכולוגיה.
תחומים ונושאי לימוד
לימודי הפסיכולוגיה נוגעים במגוון רחב של תחומים: למידה, חשיבה, התנהגות חברתית, מבחנים פסיכולוגים, אישיות האדם, התפתחות, פסיכו-פיזיולוגיה (יסודות פיזיולוגיים של ההתנהגות), ופסיכו-פתולוגיה (הפרעות שונות והטיפול בהן). תכנית הלימודים עוסקת בשאלות היסוד של הפסיכולוגיה, במודלים הבסיסיים של תחומי הפסיכולוגיה השונים ובמגוון הגישות המדעיות הנהוגות כיום במחקר הפסיכולוגי.
בין נושאי הלימוד:
שנה א' |
שנה ב' |
שנה ג' |
מבוא לפסיכולוגיה |
פסיכולוגיה חברתית |
אינטיליגנציה אנושית |
תיאוריות אישיות |
פסיכולוגיה קוגניטיבית |
פסיכולוגיה התפתחותית |
פסיכולוגיה תעסוקתית |
פסיכולוגיה של נשים |
טיפול בפוסט טראומה |
מבוא לסוציולוגיה |
|
|
התמחויות בפסיכולוגיה
ההתמחויות בפסיכולוגיה הן: פסיכולוגיה רפואית, קלינית, ארגונית, חינוכית, התפתחותית, שיקומית, חברתית, עיסוק במחקר.
כמה מרוויח בוגר לימודי פסיכולוגיה?
החלום שלכם הוא להמשיך עם לימודי פסיכולוגיה לתואר שני ולהתמחות כפסיכולוגים קליניים. כמה תרוויחו בשוק העבודה? ובכן, השכר תלוי במספר פרמטרים, כמו סוג והיקף משרה, ותק, אזור בארץ, תחום ההתמחות ומקום העבודה. פסיכולוגים קליניים עם מעט שנות ניסיון ישתכרו כ-8 אלף ש"ח בממוצע ואילו כאלה עם ותק רב יותר ישתכרו כ-12 אלף ש"ח בממוצע. פסיכולוגים ארגוניים בחברות יכולים להגיע ל-15 אלף ש"ח בחודש ואף יותר, בעוד שפסיכולוגים עצמאיים המקבלים מטופלים בקליניקה שלהם נוהגים לגבות בין 300-100 ש"ח לשעת טיפול (50 דקות).