הנדסאי תעשייה וניהול עוסק בתכנון, בקרה וניהול של תהליכים לוגיסטיים, מנהליים, שיווקיים וכלכליים בתוך ארגונים, ומטרתו לשפר ולייעל אותם תוך הוזלת עלויות התפעול והייצור והגדלת פריון התפוקה בתעשייה.
למי מתאימים לימודי הנדסאי תעשייה וניהול?
הלימודים מתאימים למועמדים המעוניינים להשתלב בתחום שכולל בתוכו תתי תחומים רבים ומרתקים, כמו שיווק ופיננסיים מצד אחד ולוגיסטיקה ומערכות מידע מן הצד השני. זה אומר שלמומעמדים ללימודים צריך להיות יכול לשלב ולקפוץ בין תחומי ידע שונים. בנוסף, מדובר בלימודים שמכוונים לתפקיד שדורש יכולות אנליטיות (ראש ריאלי), יכולות ניהול ויכולת לעבוד עם בעלי מקצוע אחרים.
כמה זמן נמשכים הלימודים?
הלימודים נמשכים שנתיים או שלוש שנים, תלוי במסלול הלימודים, בוקר או ערב. בסיום הלימודים הבגורים יקבלו תעודת הנדסאי תעשייה וניהול מטעם מה"ט. שימו לב שמוסד הלימודים אליו תגישו מועמדות מפוקח על ידי מה"ט. לייעוץ חינם בנושא זה ובנושא לימודי הנדסאי אחרים, השאירו פרטים.
תחומי לימודי הנדסאי תעשייה וניהול
השילוב שבין תחומי הנדסאי תעשייה וניהול, תוכנית הלימודים של התואר מגוונת וכוללת קורסים מתחומי המדעים, כלכלה, הנדסה ומנהל עסקים. במהלך התואר לומדים הסטודנטים נושאים כמו ניהול מחסנים במשק והפצת סחורות, דיני עבודה, קורסים הקשורים לכלכלה, לוגיסטיקה, בקרת איכות ותקני איכות במקומות עבודה ועוד.
בין מגוון ההתמחויות הניתנות ללימוד ניתן למנות את ענפי מערכות המידע, לוגיסטיקה, מערכות ייצור, ניהול האיכות וכן ניהול ושיווק. עבור קבלה ללימודים, רוב המוסדות האקדמיים דורשים תעודת בגרות מלאה או חלקית הכוללת ציונים חיוביים במקצועות המתמטיקה והאנגלית בשלוש יחידות לימוד, וכן ציון חיובי במסגרת 2 יחידות לימוד בהבעה עברית. כמו כן, חלק מהמוסדות יידרשו קיום של ראיון אישי בטרם קבלה סופית ללימודים.
התמחויות של לימודי הנדסאי תעשייה וניהול
אפשרויות תעסוקה לבוגרי לימודי הנדסאי תעשייה וניהול - והשכר
עם סיום הלימודים הבוגרים יהיו זכאים לתעודת הנדסאי מוסמך מטעם המוסד האקדמי ומה"ט. אפשרויות התעסוקה עם סיום התואר הן מגוונות בגלל הידע הרב שנצבר במהלכו, אולם ניתן למנות מספר תחומים עיקריים בהם מועסקים הנדסאי תעשייה וניהול: ניהול מחסן ממוחשב, ניהול פרויקטים ורכש, מחלקות שירות וייצור בחברות, הנדסת ייצור, ועוד. בנוסף, קיימות גם אפשרויות תעסוקה במגזר הציבורי: במשרדים ממשלתיים, מע"צ וחברת החשמל, רשות שדות התעופה, וכן גם ברשויות עירוניות.
אם עולם תעשייה וניהול פחות הכיוון אליו תרצו ללכת תוכלו להתרשם באתר יורם לימודים ממגוון מקצועות של לימודי הנדסאי בניין, הנדסאי חשמל, ועוד מגוון רחב של תחומים.
השכר הממוצע לבוגרי לימודי הנדסאי תעשיה וניהול נע בין 6,500-10,000 למי שעכשיו סיים את לימודיו ולאחר 5 שנות נסיון יכול להגיע עד ל - 17,000 ש"ח בחודש.
טבלת שכר לפי תת התמחות של הנדסאי תעשייה וניהול
התמחות | שכר 0-5 שנות נסיון | שכר 5 ומעלה שנות נסיון |
התמחות בלוגיסטיקה | 7,500-10,000 ש''ח | 11,000-17,000 |
התמחות בייצור | 7,000-10,000 ש''ח | 11,000-17,000 |
התמחות בשיווק | 6,500-9,500 ש''ח | 10,000-15,000 |
ההבדל בין לימודי הנדסאי תעשייה וניהול לבין לימודי הנדסת תעשייה וניהול
שני התחומים עוסקים בייעול תהליכים בתעשייה ובארגונים על ידי הטמעת מערכות מידע, ייעול תהליך הייצור, שיווק ומכירה, שיפור מערכות לוגיסטיות ועוד. הבדל אחד בין מהנדס להנדסאי תעשייה וניהול נובע מהיקף הלימודים המכוון לכל מקצוע. הנדסת תעשייה וניהול הם לימודים לתואר ראשון שאורכים 4 שנים. מדובר בלימודים לא קלים, מעשיים ותיאורטיים, המקיפים נושאי לימוד רבים.
לעומת זאת, לימודי הנדסאי תעשייה וניהול הם לימודים שנמשכים כשנתיים בדרך כלל והם מאוד מעשיים. למעשה, לימודי ההנדסאים כולם נוצרו כדי "לשחרר" לשוק אנשי מקצוע רבים בזמן קצר. הלימודים הארוכים יחסית של מהנדס תעשייה וניהול מאפשרים לו להתמחות ביותר תחומים, ופותחים עבורו אפשרויות צתעסוקה רבים יותר. יחד עם זאת, לימודי ההנדסאים הקצרים מאפשרים לבוגר לצאת לשוק כבר אחרי שנתיים ולהתחיל לצבור ניסיון. מבחינת שכר, מהנדס תעשייה וניהול ירוויח יותר עם יציאתו לשוק העבודה, שניהם ירוויחו יותר עם הותק העולה. דבר אחרון, הנדסאי תעשייה וניהול שירצה להתקדם ולהרחיב את השכלתו יוכל להשתלב בלימודי הנדסה, ומשם השמיים הם הגבול.
על אף העובדה שמהנדס הוא בעל מוניטין ושמהנדסים בתחילת דרכם מרוויחים משכורות גבוהות יותר מאלו של הנדסאים, הנדסאי בעל ניסיון של מעל חמש שנים יכול להרוויח משכורות גבוהות לא פחות מאלו של בוגרי הנדסה מתחילים ואפילו מהנדסים בעלי שנה או שנתיים ניסיון. יש לקחת בחשבון את תקופת הלימודים, בעוד שמהנדסים לומדים בין 4-5 שנות לימוד, הנדסאים מקבלים את הסמכתם לאחר שנתיים בלבד!
העלייה בשכר תלויה בסוג התמחות ההנדסאי, כאשר קיימים סוגים שונים של הנדסאים. בנוסף, לשנות הניסיון תפקיד מהותי בהשפעה על גובה המשכורת. גורם נוסף הוא העסקה במגזר הציבורי או הפרטי.