הנדסאי טכנולוגיות מים עוסק בפיתוח, תכנון והקמה של מערכות, תשתיות ומוצרים הקשורים בתעשיית המים בארץ.
תעשיית המים הישראלית כוללת את המוביל הארצי, בריכות איסוף משקעים, מתקני התפלה, טיהור מי שופכין, שיקום נחלים, ניצול מי תהום ועוד. בעקבות הפרטה של התחום, נוצר ביקוש לאנשי מקצוע בתחום טכנולוגיות המים, הנדסאי מים ומהנדסי מים שהם תתי תחומים של הנדסה אזרחית, ולישראל, מדינה מערבית בה יש מחסור במקורות מים מתוקים, יש פוטנציאל למציאת פתרונות יצירתיים שאף עשויים להביא לשיתופי פעולה בין-לאומיים.
המחקר והפיתוח של טכנולוגיות מים, המונהגים על ידי התאגידים, עשוי להביא לפתרונות באספקת מים לא רק בישראל. ייצוא של טכנולוגיות מים הוא תרומה שמדינות שגם סובלות ממחסור במים עשויות להרוויח ממנו, בטח כשלא מדובר במדינות מפותחות.
למי מתאימים לימודי הנדסאי טכנולוגיות מים?
מועמדים שמעוניינים בלימודים משמעותיים שישפיעו על משק המים הישראלי והבין-לאומי; מועמדים יצירתיים בעלי צד ריאלי המוכנים לעבודת שטח.
משך לימודי הנדסאות מים
הכשרה של הנדסאים לוקחת כשנתיים עד שלוש שנים, בהתאם למסלול של כל סטודנט/ית. לימודי יום אורכים שנתיים ולימודי ערב כשלוש שנים. רבים בוחרים ללמוד במסלול לימודי ערב על מנת שיוכלו לשלב את לימודיהם עם עבודה במשרה מלאה. הלימודים מזכים את הבוגרים, לאחר השלמת פרויקט הגמר, בתעודת הנדסאי מים מטעם מה"ט.
מה לומדים בלימודי הנדסאי טכנולוגיות מים?
מטרתו של מסלול לימודי הנדסאי טכנולוגיות מים היא להכשיר את הסטודנטים להתמקצעות בתחומי המים והקרקע: תכנון ותפעול מערכות מים, התפלת מים,מחשוב ובקרה ועוד, ולסייע להם להשתלב בתעשיות השונות שעוסקות בתחום. במהלך הלימודים יתוודעו הסטודנטים לנושאים הקשורים בשמירת איכות המים ובטכנולוגיות מים חדישות, ולקראת סיום הלימודים יידרשו לבצע פרויקט גמר בו יציגו בפועל את כל הידע שרכשו במהלך הלימודים.
בין נושאי הלימוד:
- השקיה ושימוש במים מושבים
- טיפול בשפכים ובמי קולחין
- השבת שפכים לסביבה
- אוטומציה ובקרת תהליכים
- שיקום קרקעות מזוהמות
- טכנולוגיות טיפול מתקדמות
- תהליכי התפלה
- איכות מי שתיה
- הידרולוגיה
- שאיבה
- דיגום מים
- קידוחי מים ועוד.
בנוסף, לצורך הבנה מעשית של החומר הנלמד, נערכים סיורים מקצועיים והתנסות מעשית במעבדות מים.
אפשרויות התעסוקה של בוגר הנדסאות מים - והשכר
בוגר לימודי הנדסאי מים יוכל להשתלב בתפקידים שונים במגזר הציבורי, בחברות העוסקות בפיתוח מערכות הנדסיות בתחום המים, בפיתוח תשתיות קרקע ומים, במגזר החקלאי ובכל חברה וארגון העוסקים בהנדסת קרקע. השכר של הנדסאי מים מתחיל יעמוד בין 6,800 - 8,000 ש"ח חודשי. לאחר ארבע שנות נסיון צפוי השכר לעלות לממוצע שדל 14,000 ש"ח חודשי.