מידע כללי
לפני כ-100 שנה בארה"ב, נוסד בפעם הראשונה המקצוע הריפוי בעיסוק. בשנת 1946 אתל בלום ייסדה את היחידה הראשונה של הריפוי בעיסוק בישראל בביה"ח הדסה בירושלים ובשנת 1947 נוסדה תכנית הלימודים הישראלית הראשונה ללימודי ריפוי בעיסוק בבית החולים הדסה.
ריפוי בעיסוק הינו מקצוע פרא- רפואי המטפל באנשים עם מגבוליות שונות כמו מגבלות התפתחותיות, פגיעות או מחלות פיזיות, אנשים בגיל השלישי ואנשים שיש להם קשיים פסיכולוגים, חברתיים או נפשיים. בנוסף לכך, מרפאים בעיסוק מסייעים לאנשים בריאים שמעוניינים לשמור על בריאותם ו\או לשפר את איכות חייהם. התרומה הייחודית של ריפוי בעיסוק לתחום שירותי הבריאות הוא הדגש על חשיבות הפעילות כחלק מהתהליך הריפוי והתוצאה של התערבות. בתהליך הטיפול מרפאים בעיסוק משתמשים בדרכים שונות כדי להגדיל את יכולת המטופלים לבצע באופן עצמאי את הפעילויות היומיות השונות.
[here will be the video]
מה לומדים בתואר בריפוי בעיסוק?
לימודי ריפוי בעיסוק הם לימודים חד חוגיים הכוללים נושאים מתחומי מדעי הרפואה, מדעי החברה וההתנהגות ומשלבת קורסים תיאורטיים בתחום והכשרות והתמחויות שונות. הקורסים במסלול זה עוסקים בטיפול, ייעוץ, שיקום, שימור על תפקודים, מדעי החברה וההתנהגות, מדעי הרפואה, יישום ועוד. בנוסף לכך במהלך הלימודים מתקיימות הכשרות קליניות שונות.
הלימודים התיאורטיים מתחלקים לשלושה תחומים עיקריים:
- מדעי הריפוי בעיסוק
- מדעי הרפואה
- מדעי החברה וההתנהגות
הלימודים מכשירים את הסטודנטים לעסוק בארבעה תחומים מרכזיים:
- ריפוי בעיסוק התפתחותי – תחום זה עוסק בכל מה שקשור להתפתחות הילד- אבחון בעיות, מתן ייעוץ והדרכה בטיפול בילדים מרגע הלידה ועד לגיל ההתבגרות. בין העיסוקים ניתן למצוא טיפול התפתחותי לפגים, ליווי התפתחותי לתינוקות הסובלים מקושי בהתפתחות ועוד.
- ריפוי בעיסוק פיזיקלי - תחום זה עוסק במתן טיפול לאנשים אשר עברו פגיעה פיזית וסובלים מקשיים מוטוריים ונוירולוגיים.
- ריפוי בעיסוק גריאטרי - תחום זה עוסק בטיפול בקשישים, בין העיסוקים ניתן למצוא - עזרה בשיקום לאנשים שעברו שבץ או אירוע מוחי או שנפצעו עקב נפילה. בנוסף מוענק טיפול לקשישים הסובלים מאלצהיימר ופרקינסון.
- ריפוי בעיסוק בתחום בריאות הנפש – תחום זה עוסק בטיפול ועזרה למטופלים אשר מאובחנים כבעלי פגיעה נפשית מסוימת, מתוך מטרה להקנות להם עצמאות תפקודית מסוימת בחייהם.
כמה זמן נמשכים הלימודי ומה מקבלים בסופם?
הלימודים נמשכים בין שלוש שנים ל-4 שנים ובסופם יקבל הסטודנט תואר ראשון B.O.T בריפוי בעיסוק או תואר ראשון B.A בריפוי בעיסוק.
ריפוי בעיסוק תנאי קבלה
מכיוון שמדובר במקצוע אשר נמצא תחת הכותרת "מקצוע פרה-רפואי" אשר עוסק בטיפול באנשים, תנאי הקבלה ללימודי ריפוי בעיסוק הם גבוהים יחסית ולא פשוט כל כך להתקבל. תנאי קבלה משתנים בין מוסדות הלימוד אך רוב המקומות דורשים:
- תעודת בגרות מלאה עם ציון ממוצע גבוה (מעל 85)
- ציון פסיכומטרי מעל 600 (נכון להיום לא ניתן להתקבל ללימודים ללא פסיכומטרי)
- ראיוון אישי
בנוסף יש מוסדות שדורשים תנאים נוספים כמו רמה גבוהה באנגלית, ציון התאמה, גיל ועוד.
אפשרויות תעסוקה
כיום מטפלים בהכשרות שונות, הם בעלי טווח רחב של מקומות עבודה: בתי חולים, קופות חולים, בתי ספר, עבודה כפרטיים ועוד. בנוסף, מרפאים בעיסוק מועסקים גם במערכת הבריאות וגם במערכת החינוך, כולל בתי חולים, מרפאות חירום, מרכזי שיקום, צבא, בתי ספר, גני ילדים, מרכזים להתפתחות הילד, מעונות לאוכלוסייה המבוגרת, מרכזים לבריאות הנפש, מקלטי סיוע לאוכלוסיות במצוקה, מעונות יום, מרפאות פרטיות ובבתי המטופלים. מרפאים בעיסוק עובדים כחלק מצוות רב מקצועי וחלקם מפתחים תחומי התמחות ממוקדים.
שכר
לפי הנתונים העדכניים ביותר של משרד העבודה והרווחה, ממוצע השכר ההתחלתי של מרפאים בעיסוק הוא 13,860 ש''ח ובמדד הביקוש אצל המעסיקים המקצוע מדורג 4 (ביקוש מתחת לממוצע).